Mide Yanması Neden Olur?
Mide yanması, gastroözofageal reflü adı verilen bir hastalığın semptomudur. Genel olarak mide yanması, mide ekşimesi mide asidinin yemek borusundan yukarıya çıkmasından kaynaklanır. Normalde yiyecek ve içecekler ağızdan yemek borusu aracılığıyla mideye geçer. Yemek borusunu mideye bağlayan kaslı bir halka (alt özofagus sfinkteri) bu akışın tek yönlü olmasını sağlar. Mide yanması, bu tek yönlü sistem başarısız olduğunda ve mide içeriğinin yemek borusuna geri gelmesi durumunda ortaya çıkar. Mide yanması, göğüs kemiğinin arkasında spazm ya da keskin bir ağrı, yanma hissi olarak da hissedilebilir. Bu durumu oluşturan risk faktörleri, midede asit üretimini artıran etkenler yanı sıra yemek borusuna asit reflüsünü kolaylaştıran yapısal sorunları içerir.
Gastrit, belirli gıdalara karşı hassasiyet durumu (çölyak hastaları gluten içeren gıdalara, laktoz intoleransı olanlar süt ürünlerine tepki olarak mide yanması hissedebilirler), mide fıtığı, H. pylori enfeksiyonu, bazı ilaçların kullanımı, mide kanseri, skleroderma ve sarkoidoz gibi hastalıklarda yemek borusunun etkilenmesi mide yanmasına (mide ekşimesi) yol açabilir.
Turunçgiller, domates, soğan, çikolata, patates cipsi ve diğer işlenmiş atıştırmalıklar, sosis, pastırma, kahve, peynir ve nane gibi asitli veya yağ oranı yüksek yiyecekler mide yanmasını tetikleyebilir. Baharatlı yiyecekler ve büyük porsiyonlar da mide yanması şikayetinin kaynağı olabilir. Sigara içmek kası gevşeterek mide ekşimesine neden olabilir.
Öte yandan stres de mide yanması yakınmasının daha şiddetli hissedilmesine yol açabilir. Mümkün olduğunca iş yerindeki ve sosyal hayattaki stresi azaltmak önemlidir.
Mide Yanması Nasıl Önlenir?
Mide ekşimesini önlemek için aşağıdaki hususlara dikkat edebilirsiniz;
- Mide yanmasına neden olabilecek yiyeceklerden veya aktivitelerden kaçınılmalıdır.
- Semptomlar başlamadan önce mide yanmasını önlemek için yemeden önce çiğnenebilir bir antiasit tablet gibi reçetesiz satılan bir ilaç kullanılabilir.
- Aşırı kiloluysanız, kilo vermek mide yanması riskini azaltabilir.
- Yüksek proteinli, az yağlı yemekler tercih edilebilir.
- Zencefilli atıştırmalıklar veya zencefil çayı tüketilebilir.
- Sağlıklı bir yaşam tarzı benimsenerek sigara ve alkol kullanımından uzak durulmalıdır.
- Gece geç saatlerde yemek yemekten kaçınılmalıdır. Uyumadan en az dört saat önce yemek yemeye özen gösterilmelidir.
- Uyku sırasında yatağın başucunun takoz yardımıyla yaklaşık 15 cm kaldırılması faydalı olabilir.
- Sindirim sisteminin üzerindeki etkiyi hafifletmek için iki veya üç büyük öğün yerine daha sık daha küçük öğünler tercih edilebilir.
Dar giysiler ve sıkı kemerlerden kaçınılmalıdır.