Sonbahara Geçişte Bağışıklığınızı Güçlendirin
Sonbahar ve kış aylarına geçişle birlikte hastalıkların artmaması için bağışıklığın güçlendirilmesi önem taşır. Özellikle bu yıl içerisinde bulunduğumuz salgın hastalık sürecinden dolayı bağışıklığımızı güçlendirip hastalıklara karşı korunmak herkes için merak edilen bir konu oldu. Dyt. Ezgi Yaşar da bu konuya dair bazı tüyolar paylaştı.
“Tek tip beslenmekten vazgeç”
Bağışıklık için beslenme konusuna dikkat çeken Dyt. Ezgi Yaşar, “Öncelikle dengesiz, düzensiz ve tabağında çeşitlilik oluşturmadan besleniyorsan bunu düzelt. Tabağında her besin grubundan yiyeceğe yer ver, tek tip beslenmekten vazgeç. Antioksidanların gücüne inan. Mor renkli üzümler, nar, böğürtlen ve ahududu çok güçlü antioksidan kaynaklarıdır. Her gün 1 porsiyon bu meyvelerden birini tüket. Yeterli su tüketimi de bağışıklığı destekleyen ana etmenlerdendir. Her gün kilonuz başına 30-35 ml su tüketin” şeklinde konuştu.
Uyarılarına devam eden Dyt. Ezgi Yaşar, “Bağışıklık deyince akla gelen ilk vitamin olan C vitaminini, en zengin kaynaklarından al. Sanılanın aksine maydanoz ve yeşil biber portakaldan çok daha yüksek C vitamini içeriğine sahiptirler. Bağışıklık demişken Selenyum ve Çinko’dan bahsetmeden de olmaz. Buiki mineralin antioksidan değeri oldukça yüksektir. Ana kaynağı olan deniz ürünleri ve yağlı tohumlara beslenmenizde yer verin” dedi.
“Yetersiz uyku birçok hastalığın önünü açar”
Diyetisyen Ezgi Yaşar, “Omega-3’ünfaydasını bilmeyen yoktur. Omega-3’ün bir faydalı özelliği de bağışıklık sistemine olan olumlu desteğidir. Tam da mevsimine girmişken haftada 1-2 kez balık tüketin. ‘Beta glukan’ iyi bir bağışlık destekleyicidir. Tam tahıllar ve özellikle yulaf beta glukanın ana kaynağıdır. Her öğünde mutlaka bu besin grubuna, beslenmenizde yer verin. Sağlıklı bağırsak florası sağlıklı bir bağışıklık sistemi anlamına gelir. Her gün kefir içebilir ya da probiyotik destek kullanabilirsiniz” İfadelerini kullandı.
Uyku düzenine de dikkat çeken Dyt. Ezgi Yaşar, “Hem pandemi süreci hem de kışa geçiş evde olma süresini arttırıyor. Unutmayın evde olmak hareketsiz olmak anlamına gelmez. Haftada 150 dakika sevdiğiniz egzersize devam edin. Yeterince uyuyun. Yetersiz uyku birçok kronik hastalığın önünü açabildiği gibi bağışıklık sistemini de zayıflatır” diyerek sözlerini noktaladı.